Răspuns :
PSIHOLOGIA SOCIALĂ - a fost definită ca studiul felului în care gândurile, sentimentele și comportamentele oamenilor sunt influențate de prezența reală sau imaginară a celorlalți.
Pshiologii sociali - studiază comportamentul uman. Aceștia urmăresc:
- activitățile motorii mari - de ex. a alerga, a sări etc.;
- activitățile mai subtile - de ex. zâmbetul ori clipitul din pleoape etc.
Pentru textul tău Toporul furat putem oferi următoarea analiză:
↓
→ Un țăran și-a pierdut toporul. Căutându-l și negăsindu-l a început să fie suspicios cu privire la această situație. Între timp observă un vecin și imediat orice atitudine a acestuia (a vecinului) i se pare suspicioasă și orice reacție/acțiune lasă de bănuit (întorcându-și privirea în altă parte).
→ După cum putem observa, imediat suntem tentați să folosim aceste „acțiuni” în favoarea noastră, fără a fi cu adevărat atenți la cei din jur, cât și la acțiunile acestora, care sunt naturale. Când țintim omul ca fiind hoț imediat îl și vedem ca unul: omul se purta ca un hoț de topoare. Chipul, expreisa, purtarea, gesturile, totul trăda neîndoielnic, un hoț de topoare.
Astfel, atunci când omul și-a găsit toporul căzut în niște tufe din apropiere, nu l-a mai văzut pe vecinul său ca un hoț de topoare.
**
⇒ Suntem tentați să atribuim „însușiri” oamenilor atunci când avem suspicinui în privința lor, și imediat să le „luăm înapoi” atunci când problema se rezolvă de la sine.
Recitește și tu fragmentul și încearcă să vezi care este comportamentul țăranului cu privire la „hoțul de topoare.”
Pentru alte informații despre psihologie/gândire te poți uita și aici:
https://brainly.ro/tema/385065
#SPJ1
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la lista de favorite!