3. Identificați, în textele de mai jos arhaismele. Explicați-le sensul și arătați în ce scop au fost folosite de autor: a.Craiul, pentru pacea ce avea cu turcul și pentru pâra multă ce-l pâra leșii și pentru moartea lui Vâșnovețki și pentru sluția a mulți ce făcuse, au trimis pe sluga sa, pe Crasinski la Liov, de au tăiat capul Tomșii și lui Moțoc vornicul și lui Spancioc spătarul și-a lui Veveriță postelnicul, pe carii i-au îngropat afara din târg la mănăstirea Sfeti Onufire. (Gr. Ureche - Letopisețul...) b. Apoi seara se aprindeau prin piețe focuri mari de paie și zicea mereu tubalhaneaua turcească de juca norodul;... bărbații slobozind mereu pistoalele și desfundând la buți cu vin, chiuiau și benechetuiau și se veseleau cu cântările cimpoaielor și cobuzelor muntenești și cu dâblele lăutărești. (Al. Odobescu - Doamna Chiajna)
Arhaismele au folosite de către autor în scopul redării atmonsferei din acea vreme și pentru a aduce la cunoștința cititorului unele elemente ce nu mai sunt folosite astăzi.
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la lista de favorite!