Răspuns :
a) tiparul textual este descriptiv
b) tiparul textual este descriptiv
De reținut !!!
La tiparul textual descriptiv, se remarcă predominarea grupurilor nominale (substantiv + adjectiv), a imaginilor artistice, în special a celor vizuale, toate având rolul de a descrie fie un personaj/ o persoană, un peisaj, un loc etc.
La tiparul textual narativ, sunt predominante verbele, acțiunea... Se narează, adică se povestește.
La tiparul textual dialogat, este relevant schimbul de replici dintre personaje, marcat fie prin linia de dialog (în textele literare epice), fie prin numele personajelor scris cu majuscule (în textele dramatice - piese de teatru etc)
La tiparul textual explicativ, se încearcă a se explica ceva, spre exemplu, regulile unui joc, etapele de administrare a unui medicament etc. Vei regăsi conectori precum "mai întâi, apoi, după aceea".
La tiparul textual argumentativ, se evidențiază opiniile unei persoane, dorința autorului de a convinge cititorul cu privire la un anumit lucru. Vei regăsi conectori de opinie de tipul "după părerea mea, în opinia mea, consider că", precum și concentori care se folosesc în argumentare, "în primul rând, în al doilea rând, mai mult, în plus, de asemenea"
________________________________
!! Atenție ca, atunci când menționezi tiparul textual, să alcătuiești un enunț !! Se primește și se scade punctaj pt. asta!
Vă mulțumim că ați vizitat platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, vă rugăm să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la lista de favorite!